FOTONA.SE

Fakta Och Tankar Om Nästan Allt
och
Fotona att SE


Pirc Defense 2023-04-25 tisdag

Det börjar som Caro-Kann och med 2...d6 blir det Pircförsvar. Obs att vit 5.c4 innan Sc3.

Englund Gambit 2023-04-23 söndag

Petrov's Defense 2023-04-22 lördag

Petrov's Defense: Classical, Damiano Variation, Kholmov Gambit 1.e4 e5 2.Nf3 Nf6 3.Nxe5 Nxe4 4.Qe2 Qe7


Kungsindisk attack 2023-04-21 fredag

https://chesspathways.com/chess-openings/kings-indian-attack/

Ruy Lopez Old Steinitz Defense 2023-04-20 torsdag

Scandinavian Defense: Mieses-Kotrč, Main Line 2023-04-19 onsdag

1.e4 d5 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qa5

Indiskt försvar 2023-04-18 tisdag

Jag gjorde en gräddig brunsås i dag till ugnsstekt kalkonfilé. De klassiska grundsåserna är: Vit (bechamell), röd (tomat), Ljus (velouté) och brun (Espagnole) och Hollandaise.

Neo-Arkhangelsk Variation 2023-04-17 måndag


Mycket jobb att göra för att få klart en ekonomisk kvartalsrapport i föreningen där jag är kassör.

Planerar och börjar jobba på kafé i Viktoriapassagen, Matteo. Att jobba på kaféer är ett trevligt sätt att få något gjort. Att jobba som anställd på ett kafé kan också vara trevligt men det är inte det jag gör.

Men också förstås daglig schackträning. Jag ska spela match på torsdag i min nybörjargrupp. Jag har förbättringspotential, men kommer det att ske en förbättrin av mitt spel. Det återstår att se. Kommer det att bli en tydlig förbättring för mig. Kommer jag någon gång bli uppflyttad i den mer avancerade gruppen. Det återstår att se. Viktigast är att ha skoj. Ha ha ha :-)

Ruy López Opening: Morphy Defense, Neo-Arkhangelsk Variation 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.O-O Bc5 6.c3

Jag hörde på radion om författaren Stefan Zweigs Schachvnovelle. Den vill jag läsa. Den publicerades 1943 och skrevs 1941 i Petrópolis, Brasilien.

Philidorförsvar 2023-04-15 lördag


Matat och varit snäll mot katt som vi har under bevakning när husse är ute på äventyr. Mycket skönt väder att promenera i. Vårvärme.

Jag tränar på att bli bättre att besegra Philidors försvar.OM OCH OM IGEN

2022-07-01 fredag


Jag börjar om på nytt. Om och om igen. Varje gång hoppas jag att jag ska åstadkomma en hemsida som jag är nöjd med och förblir nöjd med.

SE i FOTONA.SE betyder för mig att jag vill att mina fotona skall kunna SEs och likaså för texterna som finns på FOTONA.SE

Första juli är startdagen på andra halvan av året och tycker jag en bra dag att påbörja ett nytt kreativt projekt.

Photo of Me

SE är min akronym för Skriver Envist

FOTONA kan vara en akronym för Fantasier Och Tankar Om Nästan Allt

Min webbsida heter FOTONA.SE

FOTONA är fotona jag tar . . .

Långfredag

2023-04-07 fredag


Jag har lärt mig ett japanskt ord. Otona. Otona betyder vuxen. Ett F före och det blir som den här sidan heter. FOTONA. Det kan vara namnet på företaget som jag vill starta. Företaget OTONA. Ett vuxet företag. Är det bra? Är det ett bra namn på ett företag? Företaget OTONA. Det var en ide som jag fick. Kommmer kanske aldrig att förverkligas. Jag har inte ens någon aning om vad mitt företag skulle kunna tänkas syssla med för sorts verksamhet. Och det är något som måste till om det ska gå att driva ett företag. En verksamhet måste finnas som inbringar inkomster till företaget.

Igår skärtorsdag var jag på teater. Jag såg Processen på stadsteatern här i Göteborg. Franz Kafkas Processens byråkratiska sekelskiftesscenerier förskjuts till vad som liknar stadsteatern i Göteborg. Birollerna är urtyper i den nutida maktapparat som stavas offentlig sektor. Regissören är Pontus Stenshäll. Processen skildrar det vardagliga vansinnet i samtiden. Här blir Kafkas banktjänsteman Josef K till mjukhudad regissör på en kommunal teater. Han försöker få sin ensemble att förstå Shakespeare. Och till detta läggs en portion humor i föreställningen.

Idag hämtade vi tre släpkärrelass med hästgödsel från stallet att ha till våra kommande odlingar. Mumsfilibabba blir det i leran. Leran på kolonilotten behöver massor av sådant för att bli hanterbar och odlingsvänlig.

Påskafton

2023-04-09 lördag


Varberg mitt på dagen och såg årets första vitsippor. Sädesärla såg jag i onsdags på parkeringen vid Landvetter flygplats. Hade den kommit med flyget från södern?

Hemkomna blev det träning på Friskis&Svettis. Senare på kvällen sågs filmen Tills solen går upp. En romantisk komedi av Peter Dalle. Två händelser skakar om Peders (Mikael Persbrandt) liv. Han stöter ihop med sin gamla flamma från förr, Hanna (Vanna Rosenberg). Och på ett antikvariat finner han en sällsynt bok från 1500-talet, en filosofisk traktat om drömmar. Peder begriper inte ett smack av vad som står i boken, men det spelar ingen roll. Det räcker med att röra vid den så blir ens drömliv kraftfullt berikat och förvandlat. Man kan kontrollera det, förlägga det till vackra platser, och man kan befolka det med vem man vill om ens drömdejt bara insomnar samtidigt som man själv.Tisdag

2023-04-11 tisdag

Det fina påskvädret är slut och det blev en småregnig tisdag och påsken är ju faktiskt slut nu.

Och här är kanske det mest kända kungsindiska försvarsspelet. Spelat 1953 i Zürich mellan Taimanov och Najdorf.

Kungsindiskt är ett skarpt, hypermodernt försvar där svart låter vit bygga upp ett starkt bondecentrum och sen anfaller det. Det leder ofta till händelserika partier där vit och svart angriper på varsin flygel.

Öppningen blev populär på 1930-talet och har använts av många starka spelare, inklusive Garry Kasparov[1] och Bobby Fischer[2]. De senaste decennierna har populariteten dalat något efter att Vladimir Kramnik haft bra resultat med vit mot öppningen och idag är det framför allt Hikaru Nakamura som spelar kungsindiskt i världseliten.

Om vit ställer upp sig på samma sätt som svart gör i kungsindiskt försvar, så kallas det kungsindiskt i förhand.

Onsdag

2023-04-12 onsdag

***

Torsdag

2023-04-13 torsdag

***SCHACKJag har gått med i en schackklubb


MorpyDet här är nog världens mest kända schackparti.

Det spelades på operan i Paris 1858 i en privat loge, samtidigt som en operaföreställning pågick.

MUSIK
Musik musik