Halloween är en amerikansk högtid som kom till USA med irländska immigranter på 1840-talet. Halloween var sedan förkristen tid en keltisk skördefest som också innebar slutet på sommaren och inledningen på det mörka halvåret. Kelterna trodde att de dödas själar återvände till jorden på just den här dagen.

Pumpalyktan som är tradition för halloween kallas Jack-o’-lantern. Enligt irländsk sägen handlar det om den sluga, men törstige, smeden Jack som bytte sin själ till djävulen mot en slant till en sup. Men Jack var en lurig figur och lyckades lura djävulen, så han fick både supen och sin själ tillbaka.

När Jack senare avled blev han varken insläppt i himlen eller i helvetet och blev för evigt dömd att vandra på jorden som en osalig ande. För att ta sig tillbaka från helvetets portar fick han några glödande kolbitar av djävulen som Jack lade in en kålrot han karvat ur. Ur detta blev han ”Jack med lyktan”. Numera görs Jacks lampa av en pumpa.

Halloween var en högtid som alla andra, firandet ändrades på 1950-talet och blev en skräckhögtid för barn och unga, med ”trick-or-treat”, bus eller godis, och smink och kostymer. Detta firande kom till Sverige under 1990-talet.

Expressen

Apropå skräck. Brasilien har valt en värre typ än Trump till president.

Högernationalisten Jair Bolsonaro vann andra omgången i Brasiliens presidentval.
Inte långt efter att FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport manat till omedelbar aktion står det klart att klimatförnekaren Jair Bolsonaro blir Brasiliens näste president. Det är riktigt dåliga nyheter för världens största regnskog Amazonas och därmed för jordens klimat.
I söndags natt stod det klart att högernationalisten Jair Bolsonaro blir Brasiliens nya president. Detta efter att han slagit ut Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad i presidentsvalets andra omgång.

Bolsonaro anklagas för att vara en homofob, misogyn och rasistisk diktatur- och tortyrförespråkare. Därill spås hans presidentskap  innebära en katastrof för klimatet.

Bolsonaro har tidigare kallat den globala uppvärmningen för ”växthusfabler”och förklarat krig mot alla viktiga institutioner till skydd för miljön, klimatet och ursprungsfolken i Brasilien.

ETC