Välj en sida

BOK 2019

Detta är arbetsnamnet på boken som jag skriver här. Dagliga anteckningar blandat med en och annan kortare berättelse 

FOTONA.SE är akronym för Fantasier Och Tankar Om Nästan Allt. Skriver Egenmäktig

Och dessa ord är även riktmärken för den här boken som jag lite experimentellt skapar här på webben.

Detta är en första oredigerad version som sakta, dag för dag, växer organiskt ….

Bläddra mellan sidorna med pilarna som kommer fram till höger och vänster om texten.

 

1 jan -19

Första dagen i år och jag ska skriva mina träningspass. Det är ett löfte. Många ord ska det bli i år. Både i sådana här träningspass och mer målinriktat skrivande. I affären idag kollad jag på bullar. Det var det jag var där för att göra. Köpa bullar till kvällsfikat. Jag lyckades. Det blev gott, smarrigt. Det blåste kraftiga vindar första dagen på det här året. Hur ska det utveckla sig. Blir det ett bra år eller ett skitår. Jag hoppas och ber om ett riktigt fantastiskt underbart år. Det är jag och mänskligheten värda. Alla ska älska alla. Det kommer att bli en kramfest utan dess like. Träna ska jag göra. Springa. Varbergsloppet hoppas jag blir av i år också. Förra året sprang jag på 58 minuter och ett antal sekunder. Det skulle vara bra om jag kan slå det i år eller åtminstone komma under timmen. Det är vad jag vill. Jag ska även vara noga med min core-träning. Min rygg ska bli bättre, allt bättre. Det är viktigaste träningen för framtiden. Den ska jag lyckas med. Jobbet, på jobbet ska jag göra en sak i taget och inte oroa mig för det jag inte kan styra. Jag ska lära mig en massa. Jag ska ha kul. Fotografera ska jag också göra. Vackra och intressanta bilder. Min fantasi ska blomma, grönska, explodera. Jag ska vara kreativ. Det ska fylla mitt liv med mening. Träna mig på att skriva. Jag vill bli riktigt bra på att skriva. Det är mitt mål, min dröm. Det är viktigt med drömmar sägs det. Och så är det nog. Det tror jag absolut på. Drömmar kan bli sanna. Det krävs bara hårt arbete. Så kan det ske. Det är den magiska trollformeln. Hårt arbete. Men det ska också vara med glädje för annars är det inget värt. Vägra tristessens damm-torra tillvaro. Bra formuleringar växer inte på träd. Hade de gjort det var jag den förste att klättra i dessa träd och plocka deras frukter. Arborist skulle jag varit. Det är jag inte men nu var jag tvungen att lära mig hur det stavas. Jag upptäckte att jag inte kunde det. Men det är som sagt avhjälpt nu. När jag var liten blev jag kallad för apa, eftersom jag ofta befann mig klängande i något träd. Jag ville upp, det var spännande. Att sedan ta mig ner brukade bli ett större problem. Svårt att se och inte ville jag klättra neråt med huvudet före. 

I kväll svärs högernationalisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens nye president. Den tidigare militären har gjort sig känd för sina sexistiska, rasistiska och homofoba uttalanden, men också för löftena att sätta jordbruket framför klimatet och att utradera korruptionen.

 

Onsdagen 2 jan -19
Första dagen i år som jag jobbade. Jag tog bussen klockan sju och var på kontoret kvart i åtta. Lugnt och behagligt. Inte många kunder som hörde av sig men jag har mycket gammalt som ligger kvar från förra året och även ett ärende från 2017, men det gamla ärendet vet jag inte hur det ska lösas. Det lämnar jag till någon annan, men ingen annan verka intresserad heller. Vad är det som behövs för att lösa upp att ärendena stockas. Kanske att någon har det övergripande ansvaret för ärendena och följer upp att de löper på och löses. Det är nog viktigare än något annat. Jag är glad att jag inte är ansvarig för detta. Det hade kunnat varit annorlunda men då är det mycket som borde varit annorlunda. Som det är nu ska jag vara nöjd med mina kort och hold my horses. Jag drömde inatt om att jag var i ett badhus. Jag var på väg därifrån men kom på något sätt på att jag skulle tillbaka till omklädningsrummet för ett ärende som måste uträttas där. Jag minns inte längre vad det var. Problemet i drömmen var att jag inte hittade vägen till omklädningsrummen. Jag försöket med alla möjliga vägar. Jag hade inga svårigheter med att ta mig in i simhallen. Och jag kunde ta mig till receptionen i ingången. Jag tänkte att jag brukar ju komma rätt när jag ska bada och går först till receptionen och sedan till omklädningsrummet. Och om jag började om från början som om jag skulle in och bada så måste jag ju bara kunna hitta till omklädningsrummen. Jag bestämde mig för att göra så. Minns dock inte hur bra det gick om jag lyckades göra så. Jag hade inget minne av att jag drömt , inte förrän jag satt och morgonfikade med kollegor. Det pratades om missöden i hemmet som fått till följd att vattnet inte fungerade och det var svårt att bli ren efter att ha varit ute och sprungit. Han som berättade blev faktiskt tvungen att åka oduschad till London, och först där på hotellrummet kunde han duscha av sig löparsvetten. Och då kom jag alltså att tänka på min dröm, intressant. Jag har inte tagit ett riktigt bad eller duschat av mig helkroppsaktigt sedan jag var ute och sprang senast. Så ikväll har jag tänkt lägga mig i badet en stund och bli riktig skönt ren innan jag kryper ner mellan lakanen. Så skönt.

 

The founder of a movement to unite Germany’s left wing has said it will take to the streets in 2019, inspired by the gilet jaunes protests in France.

Sahra Wagenknecht, who set up Aufstehen (Get Up) in September, said the French demonstrations encouraged her to believe it was possible to effect change without being a political party. She cited growing inequality in Germany and frustration over the government’s failure to adequately tackle it as a powerful motivating force for a protest movement. The Guardian

Torsdag 3 Jan-19

Jag drömde i natt om en gul boll som jag sedan tyckte var solen eller en äggula. Drömlogik är inte som vakenlogik. Solen var mitt projektarbete i gymnasiet. Solen och vårt solsystem bildades i ett virvlande partikelmoln. Solen formades av vätgasatomer som under sitt egentryck startat fusion och vätet slås ihop till heliumatomer och energi frigörs. Det är den energin som driver oss i allt vi gör. Det är häpnadsväckande. Tankarna svindlar inför det ofattbara. Rymden och hela tillvaron vi har hamnat i. Ingen förstår något om hur vi hamnade här och varför. Men bäst säger de kloka att vara glad så länge det gär. Vad ska vi annars ha allt det här till. Och det är en inställning som jag vill dela. Jag försöker vara så glad det bara går för mig. Solen har funnits och lyst i fyra miljarder år och kommer att lysa i fyra miljarder år till innan den slocknar. Det blir allt mer helium i solen och det gör den ljusare och hetare. Den lär bli 10% starkare för varje miljard år som den finns. Tills den slocknar då förmodar jag. Idag var första dagen i år utan starka vindar. Jag gick min lunchpromenad på jobbet och blev varm och kunde njuta av solens styrka. Den är fantastisk när den värmer upp lite lagom. Det är inte många graders skillnad som kan göra den outståbar till en fruktansvärd pina. När jag kom hem från jobbet var jag trött som jag ofta är när jag kommer hem från jobbet. Jag la mig en stund och vilade. Det var skönt. Och att sedan komma upp och ta en kopp kaffe och på sätt och vis få en ny skön morgonstund. Jag gillar mina morgonstunder, långsamt vakna med en mugg kaffe. Varför går det inte att behålla den känslan hela dagen lång. Efter ett par timmar blir det stress och snurrigt i skallen. Det skulle vara lagomt att gå och lägga sig en stund var fjärde timma. Det hade jag gillat. Varför finns inte den möjligheten? Det ska bli skönt att bli pensionär och kunna vila när jag vill. Det sägs att efter att ha varit pensionär i några månader så blir man som tio år yngre. Det ser jag fram emot.

 

Far side of the moon: China’s Chang’e 4 probe makes historic touchdown. The Guardian

Fredag 4 jan-19

Jag vaknade av väckarklockan på telefonen. Min väckningsapp. Det finns en app för nästan allt. I vanliga fall brukar jag vakna innan den börjar ringa och kunna stänga av eländet. Men inte så idag, måste sovit djupt. Det betyder förhoppningsvis att jag inte kommer att vara så trött idag, kanske till och med kommer att vara pigg. Jag vägde mig när jag var klar med morgontoaletten. Min vikt har gått stadigt upp varje dag under den här julen och nyår. Så det var med glädje jag konstaterade en viktnedgång på 0,4 kg sedan igår morse. 76,6 kg idag på morgonen, men ändå cirka 3 kg mer än vad det borde vara.

Charleston har fått upphävd upphovsrätt. Disney ville inte och därför har det varit stopp för att upphäva upphovsrätten för äldre verk. 1923 års verk i USA är nu fria från copyright-skyddet.

 

Under fredagen sökte en man vård på sjukhuset i Enköping. Han hade blodiga kräkningar och blodig avföring.  Det blev stort pådrag som tur var visade det sig inte vara ebola. Mannen hade just kommit hem hem från Burundi, ett östafrikanskt närliggande till områden som haft utbrott av ebola.

Lördag 5 jan-19

Jag vaknade med en fruktansvärd dröm. Det tog ett tag innan jag förstod att jag skulle komma in i en annan verklighet än den som jag drömt om. Det brukar ta ett tag när jag haft sådana hemska drömmar att förstå att det inte tillhör verkligheten i mitt vakna liv. Jag hade drömt om skottlossning utanför vårt hem. En död man låg under en parkbänk, som om han sökt skydd men utan framgång. Jag undrade om inte polis borde tillkallas. Nej, låtsas som ingenting. Så tror de inte att vi har något med det att göra. Hade vi något med det att göra? Det var inte vi som skjutit. Men det var vi som skulle offras. Skyttarna hade fått brått att ge sig av innan de tagit sig till slutmålet. Det var vi som skulle dödas. Det var en knipa som jag inte förstod hur vi kunnat hamna i. Jag har inget otalt med någon. Inte vad jag jag visste, kände till. Jag lyckade ta mig upp och göra i ordning en stor mugg med kaffe. Det var lika behagligt och skönt som någonsin. Dessa morgnar med mitt kaffe, sitta och filosofera, det gör livet värt att leva. Sedan gav jag mig ut och sprang i solsken. Det värmde både kropp och själ. Jag började göra upp planer för att springa marathon i år. Stockholm marathon! Det var ett tag sedan. Att få springa över Västerbron. Det är inte som när jag sprungit tidigare. Det har ändrats på sträckningen. Det ingår endast en gång att springa över Västerbron. Det var andra gången som var värst. Det var då det kändes att man levde. Det var då det krävdes viljestyrka för att fortsätta springa. Det var inte snabbt men gå ville jag inte. Om jag springer i år. Var kommer jag under loppet få verklig användning av min viljestyrka.  Det är en ny bansträckning. Den vill jag uppleva. Jag kommer nog att anmäla mig. Jag vill få tillbaka min förmåga att springa 4,2 mil, inte speciellt snabbt men ändå något som kan beskrivas som löpning. Det är min önskan. Jag önskar det så starkt att det bör bli sanning, bli verklighet. Att sätta upp mål, konkreta mål, som jag kan nå. Det får mig att känna mig duktig och andra säger att de blir imponerade. 

 

Nya sammandrabbningar mellan Gula västarna och polis skakade Paris under lördagen. President Emmanuel Macron och den franska regeringens talesperson Benjamin Griveaux är tydligt upprörda sedan demonstranterna försökt storma ett departement. SVD

Det tycker inte jag. Jag gör bara något som jag njuter av. Det är lycka för mig, inte att jag är duktig. Att vara duktig är något helt annat och det är jag inte alls bra på, tyvärr. Skapa fred på jorden. Det hade varit duktigt gjort. Men det är jag inte bra på. Eller kanske i miniatyr att jag kan skapa en fredligare värld. Det kanske också kan räknas som duktigt. Det kan jag hoppas på. På hoppet jag lever. Orden som strömmar ut från mig. Fingrarnas dans på tangenterna. Det jag mödosamt tränat in. Att ord kommer nästan automatiskt från mig via mina fingrar som hittar rätt tangenter utan tankemöda från mig.

Mattias Alkberg, Till förruttnelsen   Johan Stagnelius

Molly Sandén, Vierge mordene  Edith Södergran

Tommy Körberg, Spela kula Sten Selander

Erik Lindegren och obegriplighetsdebatten

Söndag 6 jan-19

Jag fortsätter att skriva, ger mig aldrig. Jag kommer allt längre in i skrivandet, att kontinuerligt skriva. Det är målet att skriva ständigt, även när jag inte skriver med penna eller tangentbord ska min hjärna jobba med att forma ord till meningar som kommer att skrivas vid tillfälle. En tvåtimmars promenad i dag var bra både för kropp och själ, och alltså även för mitt skrivande. Det finns en ande, en skriv-ande. Så lustig kan jag vara. Det är humor. Vilken mor? Jo, hu-mor. Ha ha ha. Det står 2781 ord skrivna i det här dokumentet. Det skulle vara fint att komma upp i 3000 innan söndagen är slut. Så blev det inte, annat kom emellan. Sånt är livet, bara att tugga i sig.

 

Homofober, antisemiter, kommunister och så Pamela Andersson: dragkampen om ledartröjan för den franska protesten i reflexväst fortsätter. Florian Philippot, tidigare partistrateg för Marine Le Pen, har nu registrerat partinamnet De Gula Västarna och satsar på EU-valet i vår.  SVD

Måndag 7 januari

Badrumsvågen var glädjande idag. Ett kilo mindre än förra veckan. Springa och hålla på ger resultat. Goda resultat. Askimsbadet stannar bussen vid nu, hållplatsen heter så även på vintern. Och det behöver inte vara fel, en och annan vinterbadare frekventerar säkert den här hållplatsen året runt.

Tisdag 8 januari

Trött är jag idag. Jag drack en stor balja kaffe igår kväll. Det var gott men jag låg vaken flera timmar. Jag somnade snabbt. Det var inget problem men vaknade redan vid tretiden. Jag låg kvar och försökte vila så mycket jag bara kunde klara av. Jag vred mig en del, det ska erkännas. Och som det brukar är det när jag måste upp som jag är redo för att somna om på riktigt. Jag borde bli pensionär. Jag borde vara pensionär. Och sova när det passar mig.

Vi var på Thai igår. Starkt! Spicy!

Nu på morgonen var vågen en glädjedödare. Kilot som var borta igår var tillbaks idag. Så kan det gå.

Onsdag 9 januari

Jag tänker på Maria Stuart ikväll. Född 1542 i Skottland. Växte upp i Frankrike. Gifte sig med en liten fjortonårig kille som hon var som en storayster för. Hon var två år äldre. Han hade otur och fick en böld i örat som förstörde hans hjärna och av det dog han endast sexton år gammal. Det var även otur för Maria på mer än ett sätt. Hon tvingades fly till Skottland,  landet vilket hon redan som bara några dagar gammal blivit krönt till drottning över. 

Torsdag 10 januari

Politiska oppositionen i Venezuela är mycket splittrad. En tiondel av befolkningen har flytt landet till största delen beroende på den skenande inflationen. Maduro har skaffat sig en oerhörd maktposition.  Nicolás Maduro  svärs idag in för en ny mandatperiod som Venezuelas president. Han godkänns varken av sitt parlament eller grannländerna som legitim president.  Inte heller USA och Europa tänker erkänna honom. Varför är Latinamerika en sådan oroshärd? Varför vilar det en förbannelse över Latinamerika? Frågan kan ställas om många platser på den här planeten som plågas av krigföranade grupperingar? Hur får man alla att älska alla? Hur får man stopp på alla krig? Hur får man slut på allt onödigt lidande på den här planeten?

Fredag 11 januari

Centerledaren Annie Lööf meddelar vid en pressträff på fredagen att partiet tänker släppa fram Stefan Löfven som statsministerkandidat i en ny regering. 

– Det är inte den lösning vi helst skulle velat se, men det är den bästa möjliga i en besvärlig situation, säger hon.

Ett utkast till en överenskommelse i regeringsfrågan publicerades under fredagseftermiddagen på Socialdemokraternas (S), Liberalernas (L), Centerpartiets (C) och Miljöpartiets (MP) webbsajter. 

Lördag 12 januari

Söndag 13 januari

Måndag 15 januari

Tisdag 15 januari

Onsdag 16 januari

Torsdag 17 januari

Mådde lite skumt när jag kom hem efter jobbet. Men jag gick till gymmet och kämpade med en motionsmaskin i 30 minuter. Senare på kvällen bröt helvetet lös i min kropp och jag frös och halsen smärtade. Min sista stund var kommen, trodde jag.

Fredag 18 januari

Jag ringde mig sjuk till jobbet. Efter att svettats och skakat i sängen hela natten. Jag sov sedan av och till under dagen. Nu på kvällen är det något bättre.
Jag hoppas att jag i morgon mår mycket bättre så att det kan bli en hyfsat lång promenad.

Lördag 19 januari

Jag vaknade och kände mig något bättre än hur det kändes när jag vaknade igår. Jag har sovit mer sammanhängande den här natten. Men när jag varit uppe ett tag och klockan är 08:17 känns det inget vidare. Det som är positivt är att jag inte har ont i halsen längre men det känns att jag har sår i den som  läker, det känns när jag sväljer. Jag har nog ingen feber idag, men feberkänsla i kroppen och jag är trött. Jag hatar detta, att ha en kropp som inte klarar att jag är fysiskt aktiv och även att tänka känns jobbigt. 

Söndag 20 januari

Måndag 21 januari

Tisdag 22 januari