180818 lördag 
Jag har börjat läsa den här boken. Hittills har jag bara läst några sidor och gillar den redan. Berättarstilen väcker mitt intresse.

Kap 1.

Ayemenem. Platsen. 

Början av juni, sydvästmonsunen och tre månader av vind och vatten. Korta perioder av gnistrande solsken. Tiden.

Rahel kom tillbaka till Ayemenen. Något händer och Rahel presenteras.

Navomi ipe , Baby Kochama. Faster till Rahel

Estha. Tvillingsyskon till Rahel, tvåäggs. Dizygota. Esha presenteras

Ammu dog vid trettioett som de är i detta nu. Tvillingarnas mor presenteras

veshya = prostituerad

Khubchand, Esthas döende hund

 

 

 

 

De små tingens gud innehåller två klart avgränsade tidsnivåer, en ramberättelse och en innerberättelse.
Handlingen i innerberättelsen kan återges i få ord. I centrum står en välbärgad familj, som består av mormor, hennes frånskilde son, Chacko, och hennes frånskilda dotter, Ammu, vidare Ammus tvillingar, huvudpersonerna Rahel och Estha, och en ogift moster. Händelseförloppet sätts igång när Chackos brittiska exhustru och deras dotter, Sophie, kommer till Indien.

Dagen de anländer är också den dag en hemlig förbindelse mellan Ammu och en oberörbar snickare, Velutha, inleds. Upptäckten av denna förbindelse och förvirringen den åstadkommer, leder till att barnen rymmer i en båt och Sophie drunknar genom en olyckshändelse.

I ett försök att rädda familjens heder, anklagar mostern Velutha för våldtäkt och kidnappning och tvingar tvillingarna att vittna mot honom. Velutha dör, då han utsätts för polisbrutalitet, och Ammu kastas vanärad ut ur familjen för att dö en anonym död, medan Estha sänds iväg till sin alkoholiserade far. Rahel stannar så länge hon är barn i hemmet, oälskad och oönskad.

Hela denna handling omspänner två veckor men bäddas in i en ram där tvillingarna möts på nytt tjugo år senare

Världslitteratur.se Margareta Petersson

OM FOTONA.SE

FOTONA betyder inte bara fotona,
det är även en akronym:
Fantasier Och Tankar Om Nästan Allt.
SE betyder inte bara Sverige.
SE är även ordet se.

Fotografering

MITT NAMN

ROLF är både ett förnamn och ett svenskt efternamn, där användningen som förnamn är den ursprungliga. Mansnamnet Rolf, en kortform av det fornnordiska namnet Rodhulf som är sammansatt av orden hrodr, 'ära' och ulf som betyder 'varg'. Namnet är känt sedan vikingatiden genom Gånge-Rolf som erövrade Normandie år 911 och blev dess första hertig. Förklaringen att det skulle vara en kortform av Rudolf är troligtvis felaktig.

Wikipedia

Kontakt: Rolf@fotona.se