Mediumet

Pelle kom från Järntorget och gick in på Haga Nygata. Han kände sig vilsen. Hans tillvaro var inte stabil. Han kände sig obehaglig till mods. Han ville ha Sandra tillbaka men visste inte hur det skulle gå till.  Oron gnagde i honom. Han kom att tänka på talesättet , vara som en orolig ande. Jag har en orolig ande i mig, tänkte han. I samma stund fastnade hans blick på en skylt. KOM IN OCH FÅ MEDIAL VÄGLEDNING. Pelle trodde inte på sådant men något klickade till inom honom på budskapet. Kanske för att det var så många tankar som snurrade runt i hans huvud.  

Sandra var en sådan underbar kvinna, tänkte han. En sådan jubelidiot han varit som dumpat henne, den mest fantastiska kvinna han någonsin träffat. Men hon ville till det där jävla huset i Krakow och det ville inte han. Märkligare än så var det inte, så märkligt var det.  

Han gick in i butiken som doftade starkt av rökelse.  Vad det stinker, tänkte han. Han ställde sin fråga till kvinnan bakom disken. Hon hade symboler tatuerade i ansiktet. Han tyckte inte om det. 

Kan jag få lite medial vägledning som ni skyltar om i fönstret? 

Den ansiktsillustrerade kvinnan började bläddra i en tidbok. 

Du har tur. Vårat medium kan ta emot dig strax. Om du vill ha en hel timme så kostar det 700 kronor. 

Pelle nickade och plockade fram sin plånbok. Hon viftade avvärjande med sina händer som han fascinerat betraktade. Aldrig tidigare hade han sett så många underliga ringar på någons fingrar. 

Du ska betala till vårat medium, inte till mig. 

Otåligt började han gå omkring i butiken väntandes på sin tur att få komma in i det mediala rummet. Han fick huvudvärk av rökelsen. Han tittade på amuletter och bläddrade i böcker om tidigare liv. 

Galenskap, tänkte han. Vad gjorde han här? Tänk om någon han kände skulle få reda på att han varit här. Vad skulle hans kollegor på kontoret säga? Han skulle bli utskrattad. 

En kvinna kom ut från rummet där den mediala vägledningen gavs. Hon såg uppriven ut med tårar i ögonen. Han gissade att hon fått tala med någon avliden närstående högt älskad person. Kanske hade de haft något ouppklarat som de nu fått hjälp med att reda ut.  

Mediumet som var en ljushårig kvinna i fyrtioårsåldern tog honom i hand och visade in honom i rummet där det fanns två fåtöljer och ett litet bord. 

Har du varit här förut? Jag tycker att jag känner igen dig. 

Nej, nej. Jag har aldrig gjort något sådant här tidigare. Kanske i ett tidigare liv. 

Roligt, svarade hon på hans lustighet utan att le eller skratta. 

Han tänkte att han måste vakta sin tunga och spela med i det han gett sig in i. 

Hon plockade fram två kortlekar, en vanlig och en med tarotkort. Hon förklarade att de kunde användas till olika ändamål. Han tröttnade snabbt på hennes lek med korten. Han förklarade att han ibland var som en orolig ande. Kanske var det så att det bodde en orolig ande i honom. 

Honom ska du inte bry dig om. Han ska bort. Ut genom fönstret med honom, sa hon med hög röst och gjorde en gest mot rummets enda fönster. 

Pelle ville inte släppa iväg sin oroliga ande så lätt. 

Men vem är han? Och varför har han kommit till mig? 

Så kan det bli med vissa som tvekar att gå vidare till andra sidan och de utnyttjar sådana empatiska personer som du till att klamra sig fast vid. Låt honom bara försvinna. Det är bäst för honom och det är bäst för dig. Han var en alkoholist och uteliggare som dog på femtiotalet. Bort med honom. Ut genom fönstret med honom. 

Men det ska ju även finnas guider. Har jag några sådana som kan hjälpa mig? 

Hon flackade med blicken och mumlade ohörbara ord och såg ut som ett medium bör se ut när de söker info från en annan värld. 

På din högra sida ser jag en stor nordamerikansk indian. Han är en krigare och naturmänniska, precis som du. På din vänstra sida ser jag en mindre man från 1800-talet som gillar tekniska projekt och att hålla på med olika sorters konstruktioner. Och bakom dig står en enorm vit ängel med gröna ögon och jättelika vingar. 

Dom gillar jag, men vad har ängeln för egenskaper? 

Ängeln är bara där för att få dig att må bra. Det är hennes enda uppgift. 

När Pelle sedan gick ut på gatan kände han sig medialt vägledd, precis som han hoppats på. Han hade fått tre nya vänner som nu ledsagade honom och kanske, tänkte han, skulle de kunna hjälpa honom med Sandra.