Måndag, 1 jan. Året har börjat. Jag och FOTONA.SE gör en nystart och börjar om. Jag lämnar inga löften om vad som komma skall. Det blir vad det blir. Det är min hobby att få till en plats på nätet som jag trivs med och kan visa upp för världen. För mig är det en lek. För mig är det på allvar. Minnen, framtid och nuet är ledorden. Jag kan inte förklara varför jag skrev dessa tre ord i just den ordningen, men det är säkert viktigt och avgörande för hur det här året kommer att gestalta sig för mig och FOTONA.SE.

Solrosens toaspegel

Fotot ovan är från oktober 2017, också en tidpunkt för att börja om och göra rätt. Det gäller alltid och för varje gång som tillfälle ges till eftertanke. Platsen är toaletten på Restaurang Solrosen i Haga Göteborg, Kaponjärgatan 4 A.

Vid risk för krig och belägring var det bestämt att stadsdelens hus skulle förstöras för att inte erbjuda fienden skydd och för att öppna skottfältet från stadens befästningar. Detta hände 1676 i samband med Skånska kriget. På 1690-talet byggdes en täckt gång med en vallgrav på varje sida, gången eller kaponjären som den kallades ledde mellan stadens vallgrav och Skansen Kronan. Kaponjären gick rakt genom stadsdelen och många hus fick flyttas för att den skulle få plats, detta delade stadsdelen i två hälfter, Östra och Västra Haga. Resterna av kaponjären lades igen 1868, den gick då där Kaponjärgatan går idag.  (wikipedia)

Tisdag, 2 jan. Supermåne på morgonen när jag väntade på bussen för att åka till jobbet. Avståndet till månen var endast 356 602 km. Nästa gång det blir fullmåne är 31 januari. Första dagen på länge som det blev soligt. Det här har nog varit min regnigaste jul och nyår hittills. Jag hade en dröm: Under dagen var jag i närheten av några skumma typer som ville stjäla från mig. När jag sedan var hemma (men i inte mitt verkliga hus) så hör jag att skumma typer är i min trädgård. Jag skyndar mig ut för att hämta min dator som står på bordet under äppleträdet. Men den är borta. Jag skyndar till framsidan och ser de två skumma typerna med min dator. Jag skriker jävla skitungar till dem. Då vänder sig den störste av dem mot mig och jag ångrar att jag kallat honom skitunge. Han är stor och det ser ut som han har en skottsäker grön väst på sig.  När jag tänkte på drömmen efter jag vaknat så insåg jag att han som var den stora skurken var väldigt lik John Taylor i tv-programmet Trädgårdstider. Kanske var det i själva verket något i min trädgård som det behövdes en trädgårdsmästare till. Symboliskt då förstås.

Onsdag, 3 jan. Det regnade hela dagen, igen. Tänkte på vad jag hörde i Florida, att det blir irriterande efter ett tag med ständigt solsken och 27 grader varmt. Jag lyssnade på kvällen på Blondie, Picture This, från LP:n som jag brukade lyssna på i mitt pojkrum, Parallel Lines.

blondieparallel

Torsdag, 4 jan. Läste i tidningen SvD: Två av Donald Trumps tidigare kampanjchefer inför valet 2016, Paul Manafort och Steve Bannon, orsakar ny dramatik runt den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet. Manafort stämmer nu Mueller – samtidigt som vänskapen mellan Bannon och president Trump verkar vara över. Hur ska det gå?

Tränade på gymmet. 30 minuter arc trainer brände cirka 360 kcal. Och tränade magen på två stationer och även armar och axlar på några stationer.

Inget regn idag men ungefär så här mulet var det hela dagen. Foto taget 15:25 idag på Lindholmen.

1801041525

Fredag, 5 jan. Läste i The Guardian:  Lawyers for Donald Trump moved on Thursday to try to shut down an explosive new book which has exposed chaos behind the scenes at the White House. In response, the book’s US publisher brought publication forward to Friday.The book’s author, Michael Wolff, tweeted: “Here we go. You can buy it (and read it) tomorrow. Thank you, Mr President.” Fire and Fury: Inside the Trump White House was due to be released on Tuesday. But after extracts were made public by the Guardian, the White House was thrown into a frenzy.

Lördag, 6 jan. Sprang 5 km på 35 min och lyssnade på Blondie, avslappnat och behagligt. Såg Ruben Östlunds prisbelönta film Turist på kvällen. Såg också Marianne Mörks kväll på Stjärnorna på Slottet. Jag och Kjell övernattade i Malmö 1978 i hennes hus när vi skulle besöka Köpenhamn.

Söndag, 7 jan. Promenerade 6 km i Billdal, var mycket trött, antagligen en förkylning som härjar i kroppen utan att bryta ut riktigt, gör mig bara oerhört trött. 

 

OM FOTONA.SE

FOTONA betyder inte bara fotona,
det är även en akronym:
Fantasier Och Tankar Om Nästan Allt.
SE betyder inte bara Sverige.
SE är även ordet se.

Fotografering

MITT NAMN

ROLF är både ett förnamn och ett svenskt efternamn, där användningen som förnamn är den ursprungliga. Mansnamnet Rolf, en kortform av det fornnordiska namnet Rodhulf som är sammansatt av orden hrodr, 'ära' och ulf som betyder 'varg'. Namnet är känt sedan vikingatiden genom Gånge-Rolf som erövrade Normandie år 911 och blev dess första hertig. Förklaringen att det skulle vara en kortform av Rudolf är troligtvis felaktig.

Wikipedia

Kontakt: rolf.kallstrom@gmail.com