6 juni

Huvudskälet till firandet är just att den då 27-årige Gustav Vasa valdes till kung av Sverige den 6 juni 1523, varpå Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev självständigt. Även 1809 och 1974 års regeringsformer, som båda skrevs under den 6 juni, används för att högtidlighålla dagen.

Maj 2018

2015 BZ509, som asteroiden benämns, antas ha dragits in i omloppsbana runt solen i samband med att vårt solsystem höll på att ta form för 4,5 miljarder år sedan. De nya rönen publiceras i tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society och rapporteras i flera internationella medier.

– Det är en stark kandidat till det äldsta objektet i solsystemet, säger Fathi Namouni, astronom verksam vid Côte d’Azur-observatoriet i Frankrike och en av forskarna bakom studien, till Reuters.

BZ509 har en diameter på ungefär tre kilometer och har liknande rörelsemönster som Jupiter runt solen. Men den rör sig till skillnad från nästan alla objekt i solsystemet åt motsatt håll.

Ord som i ordning

Förtigning, förtigring. En tiger!

Min cykels framgaffel i maten

 

April 2018

180417 Besiktigade nya lägenheten. Åt fisksoppa till lunch. Vägde 76,6 kg på morgonen och samma vid läggdags. Borde alltså vara några hekto mindre imorgon bitti. Köpte lättbetongsblock på byggmax. Platespottade 143 och 144, det går bra nu på riktigt.

180416 Köpte mig en elcykel. Möte på volvo lastvagnar. Åt på Sibylla. Och när jag var ute och cyklade platespottade jag 242.

180415 Sprang 2x2 km. 2 km på 12 minuter alltså 6.00 min per km. Såg sädesärlor

180414 lördag Arbetsdag. Jag var arbetsledare och vi monterade ner gungställning.

180413 Såg tussilago för första gången i år.

VÄNTAN
Jag väntar på ett tåg. Det skulle anlänt 20:10. Nu är klockan 21:25 och ny ankomsttid är beräknad till 22:28. Jag har köpt en stor latte laddad med en extra shot. Fiket som jag sitter på har öppet till 23:00. Tåget som jag väntar på är ett direkttåg från Stockholm till Göteborg. Men det är inget adekvat namn, med tanke på att det fått problem och tydligen ska köra motTrollhättan efter Herrljunga och sedan ta sikte på Göteborg. Jag brukar inte dricka kaffe så här sent på dagen men det är lördag imorgon och jag måste vara nykter eftersom jag har bilen parkerad på centralens parkering för att kunna köra hem människorna som jag väntar ska anlända med tåget som är försenat. Hem är där man bor eller där man lägger sin hatt. Any place I hang my hat is home, text skriven av Johnny Mercer. En tin pan alley textskrivare, som är en beteckning för. Kaffet har tagit slut i den stora koppen. En kortklippt smal servitris vänder på stolar och placerar dem på bord men förklarar med ett leende att hon inte vill köra iväg någon. Det är en timma kvar tills de stänger och innan dess ska tåget som jag väntar på ha anlänt. Ankomsttiden har blivit ändrad till 22:50. Jag tröttnar på att sitta på kaféet som blivit ödsligt. Jag går ut på Drottningtorget och studerar människorna där och sedan in i stationsbyggnaden igen. Jag köper korv med bröd i en Pressbyråbutik. Det dröjde ända till 23:05 innan tåget som jag väntade på rullade in på stationen

180412 Bussresa: Bäckstensgatan – Norra Långebergsgatan – Köpcentrum 421 – Lona Knapes Gata – Radiomotet – Byte till Rosa Expressbuss – Marklandsgatan – Linnegatan – Heden – Nordstan och bussbyte – Frihamnsporten – Pumpgatan – Regnbågsgatan

Idag 180411 såg jag 240 och 241 med endast en bil emellan på en parkeringsplats. Och jag såg en enkelbeckasin i dikeskanten när jag körde bil. Trump har twittrat om att skicka missiler tilll Syrien  “Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria,” the US president tweeted. “Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and ‘smart!’ You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!”

Philidor defence nivå 950 tChesspro. Vit vann lätt på svarts misstag.

1. e4 e5 2. Nf3 d6 3. Bb5+ Ke7
4. d4 Bd7 5. Bc4 Nc6 6. d5 Nb4
7. c3 Nxd5 8. Qxd5 b6
9. Ng5 Ke8 10. Qxf7# 1-0

Kriget i Syrien skulle ta slut 2018 sa man förra året, men nu sägs det att kriget riskerar att bli globalt.

Kompromissfreden i Kongahälla ca 1101 med Norge om Västergötland och Dalsland.

Det tog tid, men nu har jag lyckats få syn på 239 i min platespotting. Typiskt nog så såg jag 239 ävfn på min kvällspromenad.(180409)

Java Basic 3, Control Structures

This video talks about control structures, which can be thought of as ways to modify the standard flow of code. The concept of control structures are the same in any programming language, but this basic java tutorial video will show you the syntax for Java

if (then) statements

A nested if is an if statement that is the target of another if or else.

switch statements 

The switch statement provides a beter alternative than a large series if-else-if statements

for loops

while loop

do while

Jump Statements

Break (terminates a statement sequence in a swithc statement, exit a loop,  ”civilized” for of goto.

Continue (in all three loops, any intermediate code is bypassed.)

Return ( is used to explicitly return from a method.)

 

2018, vecka 2

2018, vecka 2

Måndag, 8 jan.  Bakade bröd.  Förkylningströtthet har satt klorna i mig, blir fruktansvärt trött på kvällen. Men jag lyckades iaf åstadkomma brödbak. Och jag gick på promenad på lunchen 5 km, blev Sibylla-lunch, en Rambergare (pannbiff, potatismos och lingonsylt)

Tisdag, 9 jan. Ganska pigg på morgonen. Lite styrketräning på morgonen på gymmet, första gången som jag lyckades med det på morgonen. Skall förhoppningsvis bli en vana, och snart blir det nog mindre trångt på morgonen när nyårslöftena inte längre är så mycket värda. Men även idag fruktansvärt trött på kvällen, är ändå glad att jag inte fått feber också som jag förstått många andra fått. Men låg hela kvällen, gick endast upp för att lägga mig på riktigt för natten. Och sov till vanlig tid på onsdagsmorgonen.

Onsdag, 10 jan.  Fortfarande trött, men ingen annan sjukdomskänsla.

Vecka 1, 2018 januari

Måndag, 1 jan. Året har börjat. Jag och FOTONA.SE gör en nystart och börjar om. Jag lämnar inga löften om vad som komma skall. Det blir vad det blir. Det är min hobby att få till en plats på nätet som jag trivs med och kan visa upp för världen. För mig är det en lek. För mig är det på allvar. Minnen, framtid och nuet är ledorden. Jag kan inte förklara varför jag skrev dessa tre ord i just den ordningen, men det är säkert viktigt och avgörande för hur det här året kommer att gestalta sig för mig och FOTONA.SE.

Solrosens toaspegel

Fotot ovan är från oktober 2017, också en tidpunkt för att börja om och göra rätt. Det gäller alltid och för varje gång som tillfälle ges till eftertanke. Platsen är toaletten på Restaurang Solrosen i Haga Göteborg, Kaponjärgatan 4 A.

Vid risk för krig och belägring var det bestämt att stadsdelens hus skulle förstöras för att inte erbjuda fienden skydd och för att öppna skottfältet från stadens befästningar. Detta hände 1676 i samband med Skånska kriget. På 1690-talet byggdes en täckt gång med en vallgrav på varje sida, gången eller kaponjären som den kallades ledde mellan stadens vallgrav och Skansen Kronan. Kaponjären gick rakt genom stadsdelen och många hus fick flyttas för att den skulle få plats, detta delade stadsdelen i två hälfter, Östra och Västra Haga. Resterna av kaponjären lades igen 1868, den gick då där Kaponjärgatan går idag.  (wikipedia)

Tisdag, 2 jan. Supermåne på morgonen när jag väntade på bussen för att åka till jobbet. Avståndet till månen var endast 356 602 km. Nästa gång det blir fullmåne är 31 januari. Första dagen på länge som det blev soligt. Det här har nog varit min regnigaste jul och nyår hittills. Jag hade en dröm: Under dagen var jag i närheten av några skumma typer som ville stjäla från mig. När jag sedan var hemma (men i inte mitt verkliga hus) så hör jag att skumma typer är i min trädgård. Jag skyndar mig ut för att hämta min dator som står på bordet under äppleträdet. Men den är borta. Jag skyndar till framsidan och ser de två skumma typerna med min dator. Jag skriker jävla skitungar till dem. Då vänder sig den störste av dem mot mig och jag ångrar att jag kallat honom skitunge. Han är stor och det ser ut som han har en skottsäker grön väst på sig.  När jag tänkte på drömmen efter jag vaknat så insåg jag att han som var den stora skurken var väldigt lik John Taylor i tv-programmet Trädgårdstider. Kanske var det i själva verket något i min trädgård som det behövdes en trädgårdsmästare till. Symboliskt då förstås.

Onsdag, 3 jan. Det regnade hela dagen, igen. Tänkte på vad jag hörde i Florida, att det blir irriterande efter ett tag med ständigt solsken och 27 grader varmt. Jag lyssnade på kvällen på Blondie, Picture This, från LP:n som jag brukade lyssna på i mitt pojkrum, Parallel Lines.

blondieparallel

Torsdag, 4 jan. Läste i tidningen SvD: Två av Donald Trumps tidigare kampanjchefer inför valet 2016, Paul Manafort och Steve Bannon, orsakar ny dramatik runt den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet. Manafort stämmer nu Mueller – samtidigt som vänskapen mellan Bannon och president Trump verkar vara över. Hur ska det gå?

Tränade på gymmet. 30 minuter arc trainer brände cirka 360 kcal. Och tränade magen på två stationer och även armar och axlar på några stationer.

Inget regn idag men ungefär så här mulet var det hela dagen. Foto taget 15:25 idag på Lindholmen.

1801041525

Fredag, 5 jan. Läste i The Guardian:  Lawyers for Donald Trump moved on Thursday to try to shut down an explosive new book which has exposed chaos behind the scenes at the White House. In response, the book’s US publisher brought publication forward to Friday.The book’s author, Michael Wolff, tweeted: “Here we go. You can buy it (and read it) tomorrow. Thank you, Mr President.” Fire and Fury: Inside the Trump White House was due to be released on Tuesday. But after extracts were made public by the Guardian, the White House was thrown into a frenzy.

Lördag, 6 jan. Sprang 5 km på 35 min och lyssnade på Blondie, avslappnat och behagligt. Såg Ruben Östlunds prisbelönta film Turist på kvällen. Såg också Marianne Mörks kväll på Stjärnorna på Slottet. Jag och Kjell övernattade i Malmö 1978 i hennes hus när vi skulle besöka Köpenhamn.

Söndag, 7 jan. Promenerade 6 km i Billdal, var mycket trött, antagligen en förkylning som härjar i kroppen utan att bryta ut riktigt, gör mig bara oerhört trött. 

 

OM FOTONA.SE

FOTONA betyder inte bara fotona,
det är även en akronym:
Fantasier Och Tankar Om Nästan Allt.
SE betyder inte bara Sverige.
SE är även ordet se.

Fotografering

MITT NAMN

ROLF är både ett förnamn och ett svenskt efternamn, där användningen som förnamn är den ursprungliga. Mansnamnet Rolf, en kortform av det fornnordiska namnet Rodhulf som är sammansatt av orden hrodr, 'ära' och ulf som betyder 'varg'. Namnet är känt sedan vikingatiden genom Gånge-Rolf som erövrade Normandie år 911 och blev dess första hertig. Förklaringen att det skulle vara en kortform av Rudolf är troligtvis felaktig.

Wikipedia

Kontakt: rolf.kallstrom@gmail.com

Java Grund 1, Spring Framework

The Spring Framework is an application framework and inversion of control container for the Java platform. The framework’s core features can be used by any Java application, but there are extensions for building web applications on top of the Java EE (Enterprise Edition) platform. Although the framework does not impose any specific programming model, it has become popular in the Java community as an addition to, or even replacement for the Enterprise JavaBeans (EJB) model. The Spring Framework is open source.

https://projects.spring.io/spring-framework/

Java Grund 2, Variables

Although Java is object oriented, not all types are objects. It is built on top of basic variable types called primitives.

Here is a list of all primitives in Java:

  • byte (number, 1 byte)
  • short (number, 2 bytes)
  • int (number, 4 bytes)
  • long (number, 8 bytes)
  • float (float number, 4 bytes)
  • double (float number, 8 bytes)
  • char (a character, 2 bytes)
  • boolean (true or false, 1 byte)

Java is a strong typed language, which means variables need to be defined before we use them.

Java Grund 28

package net.javavideotutorials.example;

import java.awt.GridBagConstraints;
import java.awt.GridBagLayout;
import java.awt.Insets;
import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import java.awt.event.MouseEvent;
import java.awt.event.MouseListener;

import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JPanel;
import javax.swing.JTextField;

public class SwingTutorial extends JFrame
{
private static final String MY_TEXT_FIELD = ”MyTextField”;
private static final String MY_BUTTON = ”MyButton”;

public static void main (String[] args)
{
new SwingTutorial();
}

public SwingTutorial ()
{
JFrame frame = new JFrame(”My First Swing Tutorial”);
frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
frame.setSize(1000, 500);

JPanel panel = new JPanel();

panel.setLayout(new GridBagLayout());
panel.addMouseListener(new MouseListener()
{

@Override
public void mouseReleased(MouseEvent e)
{
System.out.println(e);
}

@Override
public void mousePressed(MouseEvent e)
{
System.out.println(e);
}

@Override
public void mouseExited(MouseEvent e)
{
// TODO Auto-generated method stub

}

@Override
public void mouseEntered(MouseEvent e)
{
// TODO Auto-generated method stub

}

@Override
public void mouseClicked(MouseEvent e)
{
System.out.println(e);

}
});

// add a label, textField, button to the panel
// first I’ll need to create these components
JLabel label = new JLabel(”This is a label”);

final JTextField textField = new JTextField();
textField.addActionListener(new ActionListener()
{

@Override
public void actionPerformed(ActionEvent e)
{
textField.setText(”Enter key pressed”);

}
});
textField.setActionCommand(MY_TEXT_FIELD);

JButton button = new JButton(”This is a button”);

button.addMouseListener(new MouseListener()
{

@Override
public void mouseReleased(MouseEvent e)
{
// TODO Auto-generated method stub

}

@Override
public void mousePressed(MouseEvent e)
{
// TODO Auto-generated method stub

}

@Override
public void mouseExited(MouseEvent e)
{
System.out.println(e);

}

@Override
public void mouseEntered(MouseEvent e)
{
System.out.println(e);

}

@Override
public void mouseClicked(MouseEvent e)
{
// TODO Auto-generated method stub

}
});
button.addActionListener(new ActionListener()
{

@Override
public void actionPerformed(ActionEvent e)
{
textField.setText(”Button Clicked”);
}
});
button.setActionCommand(MY_BUTTON);

GridBagConstraints c = new GridBagConstraints();

c.gridx = 1;
c.gridy = 0;
c.insets = new Insets(0, 0, 15, 15);
// add the components TO the panel
panel.add(label, c);

c = new GridBagConstraints();

c.gridx = 2;
c.gridy = 0;
c.ipadx = 100;
c.insets = new Insets(0, 15, 0, 0);
panel.add(textField, c);

c = new GridBagConstraints();

c.gridx = 1;
c.gridy = 1;
c.insets = new Insets(15, 0, 0, 15);
panel.add(button, c);

// add the panel to the frame
frame.add(panel);

frame.setVisible(true);
}

}